By poczuć morze - Strona Pomorskiej Fundacji Sportu i Turystyki Osób Niepełnosprawnych Keja

Idź do spisu treści

Menu główne:

By poczuć morze

By poczuć morze…

W weekend 2 - 4 października grupa 34 niepełnosprawnych osób (w większości niewidomi) z całej Polski przyjechała do Górek Zachodnich, by zakosztować żeglarstwa na pokładach morskich jachtów. Członkowie Stowarzyszenia Armatorów Jachtowych i Narodowe Centrum Żeglarstwa (NCŻ) udostępnili swoje jednostki na prośbę Pomorskiej Fundacji Turystyki i Rekreacji Osób Niepełnosprawnych "Keja" (www.fundacjakeja.org.pl). Kilkanaście jachtów z niepełnosprawnymi oraz ich przewodnikami udało się na spotkanie "Zawiszy Czarnego" wracającego z rejsu Kłajpeda, Helsinki, Tallin, Hanko, Visby i Kalmar. Również załogę "Zawiszy" w połowie (16 osób) stanowili niewidomi.

Był to kolejny rejs zrealizowany w ramach Projektu "Zobaczyć morze". Spotkanie nastąpiło w pobliżu pławy GW (podejście do Górek), po czym małe jednostki odprowadziły "Zawiszę" w kierunku Gdyni. Neptun tego dnia nadymał się groźnie, by wieczorem, zgodnie z prognozami, dmuchnąć silnym południowo-zachodnim sztormem, więc zatokowe rendez-vous trwało krócej, niż przewidywano.

Dopełnieniem wydarzeń na wodzie były wieczorne biesiady w NCŻ, pełne rozmów, szant i zabawy. W piątkowy wieczór o żeglowaniu opowiadał Mateusz Kusznierewicz. W niedzielę uczestnicy imprezy udali się do Gdyni, by zwiedzić "Zawiszę" i obejrzeć specjalną ekspozycję przygotowaną przez gdyńskie Akwarium. Niepełnosprawni uczestnicy imprezy wyjechali z Górek odmienieni. "Jest wciąż wśród grupy tyle wrażeń i emocji, że jeszcze nie potrafimy wszyscy zebrać myśli i jesteśmy jacyś niepełnosprytni w tej kwestii" – to słowa niewidomej organizatorki spotkania. Dla wszystkich, w tym dla skiperów jachtów i wolontariuszy SAJ, był to niezapomniany weekend. Impreza była współfinansowana przez Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. Honorowy patronat sprawował prezydent Gdańska Paweł Adamowicz.

Tekst Marcin Palacz

Słowo od zarządu fundacji:
W imieniu zarządu Pomorskiej Fundacji Sportu i Turystyki Osób Niepełnosprawnych "Keja", beneficjentów oraz swoim własnym, gorąco dziękuję autorowi tekstu Marcinowi palaczowi i autorowi zdjęcia Jerzemu Makieła za przekazanie wynagrodzenia za powyższy tekst na rzecz fundacji. Wielkie dzięki panowie!!

Sylwia Magdalena Skuza Prezes Zarządu Fundacji

Poprawny CSS!