Zapach morza - Strona Pomorskiej Fundacji Sportu i Turystyki Osób Niepełnosprawnych Keja

Idź do spisu treści

Menu główne:

Zapach morza

2009-09-21
Dziennik Bałtycki - Niepełnosprawni poczują zapach morza

Skrzyknęli się na forach internetowych dla osób niepełnosprawnych. Pisali, że chociaż nie widzą, chociaż poruszają się na wózkach inwalidzkich, to cały czas marzą o żeglowaniu. O tym, by poczuć zapach morza.

W pierwszy weekend października to marzenie się spełni. - Organizujemy ogólnopolski zlot "Zatokowe spotkanie 2009 - poczuć morze", w którym weźmie udział 31 internautów z dysfunkcją narządu wzroku i trzy osoby na wózkach inwalidzkich - mówi Sylwia Skuza z Pomorskiej Fundacji Sportu i Turystyki Osób Niepełnosprawnych "Keja" w Gdańsku , która mimo utraty wzroku uczestniczyła już w rejsach morskich.

- Uczestnicy spotkania przyjadą 2 października z całego kraju, część z nich samotnie wybiera się w podróż do Trójmiasta. W piątkowe popołudnie przypłynie z Helu grupa ratownicza z psami rasy nowofundland i zorganizuje pokaz i warsztaty pod kątem bezpieczeństwa i udzielania pierwszej pomocy nie tylko na wodzie. Wypływamy w sobotę, 3 października z Górek Zachodnich na 15 jachtach pełnomorskich na wody Zatoki Gdańskiej. Część z nich dzięki firmie Migraf z Gdyni będzie miała udźwiękowione stery.

W pobliżu Helu załogi jachtów uroczyście powitają żaglowiec "Zawisza Czarny" , prowadzony przez kapitana Janusza Zbierajewskiego, wracający z dwutygodniowego rejsu w ramach projektu "Zobaczyć morze". Połowę załogi "Zawiszy Czarnego" stanowią osoby niewidome lub ociemniałe. Wszystkie jachty odprowadzą "Zawiszę" do wejścia do basenu portu w Gdyni, a następnie wrócą do przystani w Narodowym Centrum Żeglarstwa w Górkach.

W niedzielę niepełnosprawni na pokładzie "Zawiszy Czarnego" porozmawiają z uczestnikami rejsu , a następnie zwiedzą specjalną "mokrą" salę w Akwarium Morskim.

Mecenat główny nad "Zatokowym spotkaniem 2009" objęło Stowarzyszenie Armatorów Jachtowych, a patronat honorowy prezydent Gdańska. Impreza, rozpoczynająca obchody święta ludzi niewidomych i niedowidzących, odbywa się pod patronatem prasowym "Polski Dziennika Bałtyckiego".

Dorota Abramowicz

źródło: Dziennik Bałtycki